Warzywa i owoce nie od dzisiaj są rekomendowanym przez środowisko lekarskie elementem diety. Badaniem ich właściwości prozdrowotnych zajęła się prekursorka diety warzywno-owocowej – dr Ewa Dąbrowska. Ten typ diety ma przede wszystkim na celu walkę
z chorobami cywilizacyjnymi. Dlaczego jest skuteczny? Ponieważ niska kaloryczność diety warzywno-owocowej oznacza redukcję tłuszczu, w tym także tłuszczu trzewnego, który produkuje hormony mogące przyczynić się do powstania zespołu metabolicznego. Dzięki temu mamy szansę uniknięcia chorób takich jak: cukrzyca typu II, nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca czy zaburzenia lipidowe.
Pierwszym etapem diety warzywno-owocowej jest odpowiednie przygotowanie do niej organizmu. Wiąże się to z wyeliminowaniem z jadłospisu słodyczy, kawy czy też mięsa. Później następuje przejście do postu warzywno-owocowego (trwającego od kilku dni do kilku tygodni), którego podstawę stanowią warzywa niskoskrobiowe. Do grupy warzyw niskoskrobiowych należą warzywa:
Taką dietę można uzupełnić również o niskocukrowe owoce, czyli na przykład: jabłka, cytryny, grejpfruty i owoce jagodowe. Istnieją cztery wersje tej diety: postać klasyczna, gotowana, surowa i soki. Jak mogą wyglądać dania zgodne z wytycznymi diety warzywno-owocowej opartej o warzywa niskoskrobiowe? To przykładowo w wersji klasycznej: barszcz czerwony na zakwasie, surówka z kapusty białej, rzodkiewki, ogórka kiszonego, kiwi i szczypiorku lub łódki z cukinii nadziewane pomidorami i kalarepką z sosem ziołowym.
Dieta warzywno-owocowa oparta o spożycie warzyw niskoskrobiowych jest terapią dla organizmu. Oczyszcza go z toksyn oraz uzupełnia niedobory mikroskładników pokarmowych. Przede wszystkim za jej sprawą ma zostać przywrócona nam harmonia ciała i ducha. Niski indeks glikemiczny i mała wartość kaloryczna pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów, gdyż likwiduje zapasy tłuszczu, jak i oczyszcza naszą skórę. Oprócz stosowania tej diety warto wzbogacić kurację o aktywność fizyczną, która usprawni procesy oczyszczania, czy też skorzystać z sauny, masaży lub zabiegów fizykoterapeutycznych.
W Instytucie Zdrowia Sofra istnieje możliwość integracji tych wszystkich elementów kuracji pod okiem specjalistów. Dostępne w ofercie są indywidualne konsultacje z dr Ewą Dąbrowską – autorką diety warzywno-owocowej oraz turnusy z jej dietami. Ośrodki Instytutu (w Mielnie i w Karpaczu) zapraszają również na zabiegi zdrowotne. W zależności od preferencji, zdrowotnemu wypoczynkowi może towarzyszyć górska lub nadmorska sceneria idealna do spacerów. Zapraszamy!
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .