Wysoki cholesterol nie jest sprzymierzeńcem naszego zdrowia. Przyczynia się do rozwoju choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy, wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Jego nadmiar jest często wywołany przez niewłaściwy styl życia. W takich przypadkach wystarczy kilka zmian żywieniowych, żeby sobie z tym poradzić. Dowiedz się co jeść, aby obniżyć cholesterol.
Jak obniżyć cholesterol?
Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem znacznie zwiększającym ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, które są jedną z głównych przyczyn śmierci w Polsce. Dbając o prawidłowy cholesterol wydłużamy swoje życie!
Gdy poziom cholesterolu w organizmie jest zbyt wysoki, możemy zastosować leki lub naturalne metody. Wśród tych naturalnych należy wskazać zmianę diety i wprowadzenie produktów wspomagających obniżenie cholesterolu oraz regularną aktywność fizyczną.
Jak wygląda dieta na obniżenie cholesterolu?
Dieta na obniżenie cholesterolu ma przede wszystkim powodować obniżenie tzw. złego cholesterolu (frakcji LDL), trójglicerydów i cholesterolu ogółem oraz zwiększać tzw. dobry cholesterol (frakcji HDL). Cholesterol HDL, w odróżnieniu od innych frakcji, wpływa pozytywnie na profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych.
Jadłospis na obniżenie cholesterolu powinien wykluczać produkty obfitujące w cholesterol oraz takie, które wpływają na zwiększenie jego wytwarzania w organizmie. Konieczna jest także normalizacja masy ciała.
Czego unikać w diecie na obniżenie cholesterolu?
Wzrost poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów powodują takie produkty jak:
- podroby, tłuste mięsa, kiełbasy, parówki, wędliny, kabanosy,
- niektóre tłuszcze: słonina, boczek, smalec, masło, margaryna twarda, olej palmowy, kokosowy,
- tłuste produkty mleczne: sery żółte, pleśniowe, topione, śmietana, pełnotłuste mleko, tłusty twaróg,
- słodycze, np.: czekolady, ciasteczka, wyroby cukiernicze,
- alkohol.
Co jeść na obniżenie cholesterolu?
Dieta na obniżenie cholesterolu powinna zawierać kilka składników, które wspomagają regulację stężenia cholesterolu w krwi. Należą do nich:
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
- błonnik pokarmowy,
- probiotyki.
Nienasycone kwasy tłuszczowe występują w produktach pochodzenia roślinnego (w olejach, nasionach, orzechach, awokado) oraz w rybach. Szczególnie warto zwrócić uwagę na kwas oleinowy, linolowy α-linolenolenowy. Znajdziemy je m.in.: w oleju rzepakowym, oliwie z oliwek, oleju lnianym i oleju z czarnuszki, a także w tłustych rybach morskich. Cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są również orzechy.
Błonnik pokarmowy utrudnia wchłanianie tłuszczu i cholesterolu oraz wiąże kwasy żółciowe i zwiększa ich wydalanie. Dzięki temu cholesterol jest wykorzystywany do wytwarzania nowych kwasów żółciowych, co zmniejsza jego stężenie we krwi. Ponadto błonnik pokarmowy wpływa na utrzymanie prawidłowej mikroflory jelitowej. Znajdziemy go w pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach, orzechach oraz owocach zjadanych z pestkami i skórkami.
Probiotyki zawarte m.in. w fermentowanych produktach mlecznych (kefirze, jogurtach, mleku acidofilnym) mogą zamieszkiwać przewód pokarmowy człowieka. Podczas rozkładania błonnika prawidłowa mikroflora wytwarza krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które hamują syntezę cholesterolu w wątrobie.
Jakie zioła na obniżenie cholesterolu są najlepsze?
W codziennym żywieniu coraz chętniej sięgamy po zioła, które wykazują pozytywne działanie na zdrowie. Do głównych ziół, które może wykorzystać w celu obniżenia cholesterolu należy ostropest plamisty, kozieradka pospolita i mniszek lekarski. Warto również sięgać po inne naturalne produkty, takie jak: zielona herbata, ekstrakt z karczocha, głogu, czosnek i imbir. Można stosować wybrane produkty, albo ich mieszanki. Aby osiągnąć oczekiwany efekt, zioła na obniżenie cholesterolu należy pić codziennie.
Obniż cholesterol z Instytutem Zdrowia Sofra!
Wprowadzanie zmian w żywieniu może być początkowo trudne, dlatego warto sięgnąć po specjalistyczną pomoc. Diety obecne w ofercie Instytutu Zdrowia Sofra opierają się na zasadach żywienia, które sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu. Osobom borykającym się dodatkowo z nadwagą i otyłością polecamy w szczególności dietę niskokaloryczną, która pozwoli zmniejszyć masę ciała i jednocześnie wspomoże profilaktykę chorób cywilizacyjnych.