Gdy pojawia się przeziębienie, jednym ze sposobów na powrót do zdrowia jest stosowanie naturalnych antybiotyków. To produkty zwalczające drobnoustroje chorobotwórcze i stan zapalny, a ich właściwości lecznicze są wykorzystywane od wieków. Zapoznaj się z listą naturalnych antybiotyków i dowiedz się, jak je stosować, aby przyspieszyć powrót do zdrowia.

Naturalne antybiotyki – lista

Naturalne antybiotyki to m.in.: czosnek, miód, cytryna, imbir, kurkuma, cebula, szałwia lekarska, kapusta kiszona, chrzan, cynamon, oregano, tymianek. Produkty te można spożywać pojedynczo lub łączyć je ze sobą tworząc zestawy o silnym działaniu łagodzącym objawy przeziębienia, różnego rodzaju stanów zapalnych czy grypy.

Miód

Miód wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. W leczeniu przeziębień często wybierane są łatwo dostępne miody spadziowe, akacjowe czy wielokwiatowe. Warto również wybierać miód lipowy, który ma dodatkowo właściwości wykrztuśne i przeciwgorączkowe.

W ostatnim czasie bardzo popularny stał się miód manuka, który świetnie zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze, działa przeciwzapalnie, natomiast jest o wiele droższy niż wcześniej wymienione miody.

Aby skorzystać z drogocennych właściwości miodu, nie można go podgrzewać powyżej temperatury 40°C. Jeśli chcesz go dodać do herbaty, to poczekaj, aż ostygnie.

Kurkuma

Za przeciwzapalne i antybakteryjne działanie kurkumy odpowiada jej żółty barwnik, czyli kurkumina. Jest ona stosowana nie tylko w leczeniu infekcji dróg oddechowych, ale także schorzeń skóry. Kurkumę można używać jako przyprawę lub dodać do mleka przygotowując w ten sposób tzw. złote mleko.

Cynamon

Cynamon ceniony jest za działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Oprócz łagodzenia przeziębień i grypy świetnie wpływa na stan jamy ustnej i wspomaga leczenie chorób stawów.

Tymianek

Wśród licznych zalet tymianku warto wymienić działanie wykrztuśne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Możemy go stosować w postaci przyprawy, ekstraktu lub olejku eterycznego. Tymianek często znajduje się w syropach na kaszel i tabletkach do ssania.

Kiedy stosować naturalne antybiotyki?

Naturalne antybiotyki można stosować już przy pierwszych objawach choroby, aby zapobiec jej rozwojowi. Warto też używać ich w profilaktyce chorób, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym oraz u osób z obniżoną odpornością, m.in. u dzieci i osób starszych.

W odróżnieniu od antybiotyków kupowanych w aptece naturalne antybiotyki nie działają negatywnie na prawidłową mikroflorę występującej w organizmie. Nie powodują negatywnych konsekwencji np. w postaci biegunek. Część z nich (np. czosnek) ma wręcz korzystny wpływ na zdrowe bakterie zamieszkujące nasze jelita, co również wpływa pozytywnie na odporność naszego organizmu.

Naturalny antybiotyk – przepis na domowy syrop

Jeżeli chcesz połączyć działanie kilku produktów, warto przygotować domowy syrop z dodatkiem soku z cytrusów, miodu, czosnku i innych składników wspomagających walkę z infekcjami.

Składniki na syrop:

  • 2 główki czosnku,
  • 2 cytryny (można użyć też innych cytrusów),
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka startej lub mielonej kurkumy,
  • 1 łyżka startego lub mielonego imbiru,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 szklanka wody.

Sposób przygotowania:

Czosnek należy obrać, następnie posiekać lub przecisnąć przez praskę i przełożyć do wysokiego naczynia, w którym będzie można zblendować napój. Do czosnku dodać kurkumę, imbir i pieprz. Zawartość naczynia zalać sokiem z cytryny, miodem i wodą. Całość zblendować na gładki sok. Przelać do ciemnej butelki i odstawić na dobę.

Dieta na wzmocnienie odporności

Oprócz spożywania naturalnych antybiotyków bardzo ważne jest, aby sposób żywienia pozwalał na dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach. Tylko wtedy nasze ciało jest w stanie prawidłowo funkcjonować.

W poprawie stanu zdrowia pomoże Ci dieta pełnowartościowa dostępna w Ośrodkach Instytutu Zdrowia Sofra. Pozwoli ona na oczyszczenie organizmu ze zbędnych i szkodliwych substancji, a związki takie jak m.in. zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i polifenole obniżają ryzyko rozwoju infekcji oraz chorób cywilizacyjnych.