Seler naciowy jest warzywem pełnym wartości odżywczych. Niestety rzadko po niego sięgamy, ponieważ nie do końca wiemy, w jaki sposób go wykorzystać, aby był smaczny. Jak zatem jeść seler naciowy? Poznaj przepisy z selerem naciowym.
Jadalną część selera naciowego stanowią zielone łodygi zakończone niewielkimi liśćmi. Jest to jedno z najmniej kalorycznych warzyw, podobnie jak sałata czy ogórek. 100 g selera naciowego dostarcza 14 kcal, śladowe ilości tłuszczu, białka, około 3 g węglowodanów, z czego ponad połowę stanowi błonnik pokarmowy.
Produkt ten zawiera spore ilości składników mineralnych (potasu, wapnia, magnezu). Jest bogatym źródłem karotenoidów oraz witamin z grupy B.
Seler naciowy – właściwości zdrowotne
Składniki występujące w selerze wykazują właściwości antyoksydacyjne i wpływają m.in.: na odpowiednią pracę układu odpornościowego, nerwowego, narządu wzroku i zdrowy stan skóry.
Dzięki niewielkiej ilości fosforu i sporej zawartości wapnia spożywanie selera naciowego pomaga w zachowaniu równowagi między tymi pierwiastkami. Jest to szczególnie ważne dla osób o zwiększonym ryzyku rozwoju osteoporozy.
Spożycie selera naciowego pozwala dostarczyć do naszego organizmu związki o działaniu neuroprotekcyjnym, antynowotworowym, przeciwzakrzepowym i przeciwmiażdżycowym. Jego niski indeks glikemiczny sprawia, że może być spożywany również przez osoby odchudzające się oraz cierpiące na cukrzycę i insulinooporność.
Seler korzeniowy należy do tej samej rodziny co seler naciowy, jednak są między nimi pewne różnice. Główną jego częścią wybieraną w kuchni jest korzeń, ale warto pamiętać, że liście selera także są jadalne.
Warzywa te różnią się pod względem wartości odżywczej. 100 g korzenia selera ma 42 kcal, czyli 3 razy więcej niż łodygi selera naciowego. Ma on też więcej węglowodanów i białka, a ilość błonnika pokarmowego jest podobna.
Łatwą w wykorzystaniu formą korzenia selera jest seler konserwowy. Występuje w postaci cienkich nitek i nadaje się np. do przygotowania sałatek.
W internecie i książkach kulinarnych możemy natknąć się na wiele sposobów wykorzystania selera naciowego, zwłaszcza w postaci surowej. Warto wypróbować koktajl z selera naciowego z dodatkiem ogórka, awokado i kiwi, sałatkę z selera, kurczaka i roszponki oraz łodygi selera naciowego faszerowane kozim serem.
Ciekawą propozycją są też przepisy na ciepło z selerem naciowym. Posiekane łodygi selera naciowego można użyć do przygotowania zup, gulaszów, makaronów lub poddusić i zaserwować jako dodatek do głównego dania.
Sok z selera jest produktem, który warto stosować w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Reguluje ciśnienie tętnicze i poziomu cholesterolu we krwi. Jest również polecany jako uzupełnienie diety redukcyjnej. Dostarcza organizmowi cenne składniki odżywcze, co obniża ryzyko rozwoju ewentualnych niedoborów pokarmowych wynikających z restrykcji diety.
Najlepiej spożywać świeżo wyciskany sok z selera. Do jego przygotowania potrzebujesz 6 łodyg selera i 1 cytryny oraz wyciskarkę wolnoobrotową. Dla urozmaicenia smaku do selera można dodać jabłko (lub inne owoce) oraz różne warzywa.
Seler naciowy powinny ograniczyć osoby z przewlekłymi chorobami nerek oraz będące na diecie łatwostrawnej. Zawarty w nim błonnik może drażnić przewód pokarmowy i powodować nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości w jego obrębie.
Seler naciowy jest składnikiem, który świetnie sprawdza się jako element diety zawierającej jedynie nieprzetworzone, surowe pokarmy. Takie produkty obfitują w cenne składniki odżywcze, których zawartość zwykle drastycznie spada w wyniku gotowania, pieczenia czy smażenia. Dieta surowa dr Ewy Dąbrowskiej dostarczy niezbędne składniki do Twojego organizmu i poprawi jego nawodnienie. W czasie jej stosowania nie tylko oczyścisz i odkwasisz organizm, ale także poprawisz wyniki badań oraz obniżysz masę ciała. Z diety surowej możesz skorzystać w Ośrodkach Instytutu Zdrowia Sofra.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .