Seler naciowy jest warzywem pełnym wartości odżywczych. Niestety rzadko po niego sięgamy, ponieważ nie do końca wiemy, w jaki sposób go wykorzystać, aby był smaczny. Jak zatem jeść seler naciowy? Poznaj przepisy z selerem naciowym.

SELER NACIOWY – WARTOŚCI ODŻYWCZE

Jadalną część selera naciowego stanowią zielone łodygi zakończone niewielkimi liśćmi. Jest to jedno z najmniej kalorycznych warzyw, podobnie jak sałata czy ogórek. 100 g selera naciowego dostarcza 14 kcal, śladowe ilości tłuszczu, białka, około 3 g węglowodanów, z czego ponad połowę stanowi błonnik pokarmowy.

Produkt ten zawiera spore ilości składników mineralnych (potasu, wapnia, magnezu). Jest bogatym źródłem karotenoidów oraz witamin z grupy B.

Seler naciowy – właściwości zdrowotne

Składniki występujące w selerze wykazują właściwości antyoksydacyjne i wpływają m.in.: na odpowiednią pracę układu odpornościowego, nerwowego, narządu wzroku i zdrowy stan skóry.

Dzięki niewielkiej ilości fosforu i sporej zawartości wapnia spożywanie selera naciowego pomaga w zachowaniu równowagi między tymi pierwiastkami. Jest to szczególnie ważne dla osób o zwiększonym ryzyku rozwoju osteoporozy.

Spożycie selera naciowego pozwala dostarczyć do naszego organizmu związki o działaniu neuroprotekcyjnym, antynowotworowym, przeciwzakrzepowym i przeciwmiażdżycowym. Jego niski indeks glikemiczny sprawia, że może być spożywany również przez osoby odchudzające się oraz cierpiące na cukrzycę i insulinooporność.

KORZEŃ SELERA A SELER NACIOWY

Seler korzeniowy należy do tej samej rodziny co seler naciowy, jednak są między nimi pewne różnice. Główną jego częścią wybieraną w kuchni jest korzeń, ale warto pamiętać, że liście selera także są jadalne.

Warzywa te różnią się pod względem wartości odżywczej. 100 g korzenia selera ma 42 kcal, czyli 3 razy więcej niż łodygi selera naciowego. Ma on też więcej węglowodanów i białka, a ilość błonnika pokarmowego jest podobna.

Łatwą w wykorzystaniu formą korzenia selera jest seler konserwowy. Występuje w postaci cienkich nitek i nadaje się np. do przygotowania sałatek.

CO ZROBIĆ Z SELERA NACIOWEGO?

W internecie i książkach kulinarnych możemy natknąć się na wiele sposobów wykorzystania selera naciowego, zwłaszcza w postaci surowej. Warto wypróbować koktajl z selera naciowego z dodatkiem ogórka, awokado i kiwi, sałatkę z selera, kurczaka i roszponki oraz łodygi selera naciowego faszerowane kozim serem.

Ciekawą propozycją są też przepisy na ciepło z selerem naciowym. Posiekane łodygi selera naciowego można użyć do przygotowania zup, gulaszów, makaronów lub poddusić i zaserwować jako dodatek do głównego dania.

NA CO POMAGA SOK Z SELERA NACIOWEGO?

Sok z selera jest produktem, który warto stosować w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Reguluje ciśnienie tętnicze i poziomu cholesterolu we krwi. Jest również polecany jako uzupełnienie diety redukcyjnej. Dostarcza organizmowi cenne składniki odżywcze, co obniża ryzyko rozwoju ewentualnych niedoborów pokarmowych wynikających z restrykcji diety.

Najlepiej spożywać świeżo wyciskany sok z selera. Do jego przygotowania potrzebujesz 6 łodyg selera i 1 cytryny oraz wyciskarkę wolnoobrotową. Dla urozmaicenia smaku do selera można dodać jabłko (lub inne owoce) oraz różne warzywa.

SELER NACIOWY – PRZECIWWSKAZANIA

Seler naciowy powinny ograniczyć osoby z przewlekłymi chorobami nerek oraz będące na diecie łatwostrawnej. Zawarty w nim błonnik może drażnić przewód pokarmowy i powodować nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości w jego obrębie.

SELER NACIOWY W DIECIE SUROWEJ

Seler naciowy jest składnikiem, który świetnie sprawdza się jako element diety zawierającej jedynie nieprzetworzone, surowe pokarmy. Takie produkty obfitują w cenne składniki odżywcze, których zawartość zwykle drastycznie spada w wyniku gotowania, pieczenia czy smażenia. Dieta surowa dr Ewy Dąbrowskiej dostarczy niezbędne składniki do Twojego organizmu i poprawi jego nawodnienie. W czasie jej stosowania nie tylko oczyścisz i odkwasisz organizm, ale także poprawisz wyniki badań oraz obniżysz masę ciała. Z diety surowej możesz skorzystać w Ośrodkach Instytutu Zdrowia Sofra.