Nowością w ofercie Instytutu Zdrowia Sofra w Mielnie jest bałtycka dieta zdrowia (od 4 lutego 2023 r.) – propozycja dla Kuracjuszy chcących wprowadzić profilaktykę chorób cywilizacyjnych i obniżyć wagę.

Bałtycka dieta zdrowia cechuje się dużą koncentracją składników odżywczych, witamin i minerałów, a przez to wysokimi właściwościami antyoksydacyjnymi, czyli o działaniu przeciwzapalnym. Jest bogata w ryby, orzechy, pestki, oleje roślinne, zioła, warzywa i owoce, wysokobłonnikowe pieczywo oraz chlorellę, zaliczaną do superżywności.

  • Wypiekane przez nas wysokobłonnikowe pieczywo prebiotyczne jako składnik codziennego menu;
  • Warzywa i owoce pochodzące z certyfikowanych źródeł oraz zioła uprawiane w naszych, ekologicznych szklarniach;
  • Prozdrowotne, świeże, codziennie serwowane jako przekąska koktajle warzywno-owocowe o zastrzeżonej recepturze;
  • Opcjonalnie: Cztery dni postu (głodówki), w każdy poniedziałek i czwartek, podczas którego częstujemy Państwa bulionem warzywnym oraz ziołowymi naparami. Na kolację podajemy bukiet witamin w postaci koktajli.

Alga japońska, czyli chlorella, jest doskonałym źródłem kwasów nukleinowych, aminokwasów, cukrów i witamin i z tego powodu zaliczana jest do tzw. superfoods. Ta bomba witaminowa, zawierająca również kwasy tłuszczowe omega-3 oraz mnóstwo minerałów, w bałtyckiej diecie długowieczności stosowana jest głównie jako dodatek do zielonych koktajli.

W DIECIE BAŁTYCKIEJ