ODCHUDZANIE NAD MORZEM
Głównym założeniem diety niskokalorycznej jest wspomaganie odchudzania. Jest to oferta skierowana do osób zmagających się z otyłością lub nadwagą, które chcą pod okiem specjalistów stracić na wadze.
Program żywieniowy z dietą niskokaloryczną opiera się na jadłospisie bazującym na produktach o obniżonym indeksie glikemicznym. Dzienna wartość energetyczna posiłków to około 1500 kalorii. Szybkie efekty zapewnia menu opracowane przez specjalistów Instytutu Zdrowia Sofra w Mielnie, dostarczające pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze, błonnik, enzymy, składniki mineralne i witaminy.
Efekty odchudzania widoczne w krótkim czasie stosowania diety.
Dzięki utracie wagi w wielu przypadkach następuje obniżenie ciśnienia tętniczego.
Optymalizacja wagi sprzyja walce z insulinoopornością.
Dieta niskokaloryczna sprzyja poprawie glikemii u osób chorujących na cukrzycę typu 2.
Efektem diety jest możliwość ograniczenia stosowanych leków (za zgodą lekarza).
PO PIERWSZE ZDROWIE
Nie w każdym przypadku wskazane jest stosowanie diety niskokalorycznej.
Do przeciwwskazań należą: ciąża i okres laktacji, cukrzyca typu 1, choroby trzustki, wątroby, nerek, celiakia, nadczynność tarczycy. Nie jest ona również przeznaczona dla dzieci i młodzieży. W tych przypadkach rekomendujemy konsultację dietetyczną w celu doboru innej diety.