Diety carb low są stosowane od lat i znane pod różnymi nazwami. Tym, co odróżnia je od siebie, to między innymi liczba spożywanych kalorii. Różnią się one między sobą także proporcjami składników odżywczych tworzących codzienny jadłospis. Dieta low carb niezależnie od rodzaju będzie wymagała rezygnacji ze spożywania większej ilości węglowodanów i eliminacja cukrów prostych znajdujących się w owocach, białym pieczywie, ryżu i makaronie.

W zbilansowanym jadłospisie węglowodany powinny pokrywać od 44 do 65% dziennego zapotrzebowania na kalorie. W przypadku diety low carb ich ilość jest ograniczona. Jej najbardziej restrykcyjny wariant zakłada, że udział węglowodanów w energii pozyskiwanej w ciągu jednego dnia z pokarmów powinien wynosić jedynie ok. 10%. Niezależnie od rodzaju diety węglowodanowej jest ona zawsze oparta przede wszystkim na spożywaniu białka i tłuszczów. Polega na eliminacji z jadłospisu łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz włączenie do niego jak najmniej przetworzonych produktów.

W DIECIE LOW CARB