Dieta dr Ewy Dąbrowskiej to najpopularniejszy program żywieniowy realizowany w Instytucie Zdrowia Sofra w Mielnie. Oparta na spożywaniu warzyw i niektórych owoców, aktywizuje autonaprawcze funkcje organizmu.

Instytut Zdrowia Sofra w Mielnie prowadzi programy żywieniowe oparte na diecie dr Ewy Dąbrowskiej w ścisłej współpracy z autorką diety (od roku 2000). Ponadto, uczestnictwo w programie żywieniowym zawsze jest poprzedzone wnikliwą diagnostyką i konsultacją medyczną prowadzoną przez naszych lekarzy.

Klasyczny wariant diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej obejmuje różnorodne posiłki na bazie warzyw i owoców w postaci surowej, gotowanej, pieczonej oraz koktajli. W jadłospisie znajdują się wyselekcjonowane warzywa: psiankowate, kapustne, liściaste, korzeniowe, cebulowe oraz niskocukrowe owoce (w ograniczonej ilości).

Podstawą kuracji sokowej są przygotowywane według specjalnych receptur soki warzywne, niekiedy z niewielkim dodatkiem owoców. W ciągu dnia Kuracjusze piją aż 9 różnych rodzajów soków, mogą też pić ziołowe herbaty i wodę mineralną. Ten wariant diety warzywno-owocowej jest polecany osobom, które nie mogą przyjmować pożywienia w postaci stałej.

Dieta warzywno-owocowa w wariancie gotowanym rekomendowana jest osobom, które mają różnego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego. Potrawy, przygotowywane na parze, są lekkostrawne, niskokaloryczne i nie tracą właściwości odżywczych. Menu opiera się na tych samych składnikach co dieta w postaci klasycznej i obejmuje też koktajle warzywne.

W DIECIE DR EWY DĄBROWSKIEJ KLASYCZNEJ