Składniki mineralne są związkami niezbędnymi do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu ludzkiego. Człowiek nie jest w stanie ich samodzielnie wyprodukować, zatem są dostarczane wraz z pożywieniem. Dowiedz się, jakie funkcje pełnią składniki mineralne oraz które produkty zawierają składniki mineralne w największych ilościach.

PODZIAŁ SKŁADNIKÓW MINERALNYCH

Istnieją różne kryteria podziału składników mineralnych. Najczęściej dzielimy je ze względu na ilości, w jakich występują w organizmie. Według tego podziału wyróżniamy:

  • makropierwiastki, takie jak: magnez, potas, sód, wapń, fosfor, siarka, chlor,
  • mikropierwiastki, m.in.: żelazo, cynk, selen, miedź, jod, mangan, fluor, chrom.

FUNKCJE SKŁADNIKÓW MINERALNYCH

Składniki mineralne pełnią wiele różnych funkcji w organizmie. Biorąc to pod uwagę, można podzielić je na:

  • składniki mineralne budulcowe (wapń, magnez, fosfor, fluor i siarkę),
  • składniki mineralne wchodzące w skład ważnych dla życia związków (m.in.: żelazo, miedź, jod, kobalt, cynk, selen, fosfor),
  • składniki mineralne regulujące gospodarkę kwasowo-zasadową, wodno-elektrolitową oraz przewodnictwo nerwowo-mięśniowe (sód, chlor, potas, magnez, wapń).

SKŁADNIKI MINERALNE BUDULCOWE

Składniki mineralne budulcowe to pierwiastki, które tworzą struktury takie jak:

  • kości,
  • zęby,
  • włosy,
  • paznokcie,
  • skóra.

Wapń w większych ilościach występuje w produktach nabiałowych (serach, jogurtach, mleku), rybach jedzonych z ośćmi, sezamie, jarmużu, brokułach, suchych nasionach roślin strączkowych. Składnik ten jest głównie wykorzystywany jako budulec kości i zębów. Pełni on także funkcje regulujące w organizmie.

Dla optymalnego wykorzystania tego składnika konieczny jest odpowiedni stosunek spożycia wapnia i fosforu wynoszący 1:1.

Fosfor również jest budulcem kości i zębów. Znajdziemy go m.in.: w mięsie i jego przetworach, nabiale (szczególnie w tłustych serach), jajach, nasionach roślin strączkowych, migdałach, nasionach słonecznika i produktach zbożowych, zwłaszcza tych pełnoziarnistych.

Magnez jest pierwiastkiem obecnym w kościach, zębach, mięśniach i płynach ustrojowych. Produkty bogate w magnez to m.in.: orzechy i nasiona (pestki dyni, sezam, słonecznik, mak, pistacje, orzechy ziemne, laskowe), kakao i gorzka czekolada, produkty zbożowe (otręby pszenne, płatki owsiane, kasza gryczana). Znajdziemy go również w mięsie, rybach, nabiale i roślinach strączkowych.

Siarka jest ważnym składnikiem włosów, skóry i paznokci. W większych ilościach znajdziemy ją w produktach będących źródłem białka, czyli w mięsie, rybach, produktach mlecznych i nasionach roślin strączkowych.

SKŁADNIKI MINERALNE KRWIOTWÓRCZE

Istotną rolę w naszym zdrowiu odgrywają składniki mineralne krwiotwórcze, które są niezbędne do produkcji krwi oraz zachowania jej prawidłowych funkcji. Do tych pierwiastków zaliczamy:

  • żelazo,
  • miedź,
  • kobalt.

Żelazo wchodzi w skład hemoglobiny i mioglobiny, uczestniczy w transporcie tlenu. Znajdziemy je zarówno w produktach odzwierzęcych, jak i roślinnych, choć te drugie występują w formie o niższej przyswajalności. Źródła żelazo to m.in.: podroby, zwłaszcza wątroba, czerwone mięso, ryby, drób, orzechy i nasiona, natka pietruszki, otręby i płatki zbożowe, soja, fasola, groch.

Miedź bierze udział w transporcie żelaza oraz powstawaniu hemoglobiny. Uczestniczy także w tworzeniu tkanki łącznej oraz melaniny (barwnika skóry i włosów). Miedź występuje w takich produktach jak ostrygi, kakao, nasiona (dyni, słonecznika, sezam), orzechy (laskowe, migdały, włoskie), produkty zbożowe (płatki owsiane, kasza gryczana, razowe pieczywo żytnie), natka pietruszki, ryby.

Kobalt to składnik, który wspomaga proces wytwarzania erytrocytów. Źródłem kobaltu jest np.: mięso, nabiał, produkty zbożowe, kukurydza i zielone warzywa.

SKŁADNIKI MINERALNE W DIECIE

Prawidłowo zbilansowana dieta dostarcza wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jeżeli dotychczas nie żywiłeś się odpowiednio, a chcesz poprawić swój stan zdrowia, skorzystaj z oferowanej przez Instytut Zdrowia Sofra diety pełnowartościowej. Dobór świeżych, nieprzetworzonych produktów w odpowiednich proporcjach pomoże Ci uzupełnić niedobory pokarmowe, oczyścić organizm ze zbędnych i toksycznych substancji oraz unormować masę ciała.