
- Barszcz czerwony na zakwasie
- Sok wielowarzywny
- Krem z płatków żytnich, otrębów jęczmiennych
- z orzechami i bananem
- Pasta z cieciorki z ogórkiem kiszonym
- Surówka z sałaty, rzodkiewki, ogórka świeżego, pestek dyni
- Pieczywo wieloziarniste + masło
Dlatego proponowany przez nas naturalny model odżywiania opiera się na pełnowartościowych produktach: pieczywa z mąk z pełnego przemiału, płatki, otręby, kasze, ryż naturalny, amarantus, makarony razowe, ziarna (słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane), rośliny strączkowe (groch, cieciorka, fasola, soczewica, soja), oleje roślinne (lniany, rzepakowy, z orzecha włoskiego, oliwa z oliwek), ryby, przetwory z mleka sfermentowanego, warzywa, owoce, itp.
Współczesne nawyki żywieniowe przejawiające się spożywaniem zbyt obfitych, sztucznie przetworzonych i zanieczyszczonych chemią pokarmów, jednocześnie pozbawionych niezbędnych witamin, mikro i makro składników, enzymów, błonnika zaburzają równowagę organizmu, który traci tym samym zdolność do samooczyszczania. Powyższe praktyki prowadzą do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, które np.: