Dieta niskokaloryczna

Dieta niskokaloryczna (1500 kalorii) przede wszystkim ma za zadanie zredukować masę ciała. Dieta ta skierowana jest do osób z otyłością i nadwagą.

Indywidualne podejście

Program żywieniowy ustalamy na podstawie dokładnego przeliczenia wartości energetycznej spożywanych pokarmów. Przygotowując zestawy dań opieramy się głównie na produktach o niskim indeksie glikemicznym, a wartość energetyczną posiłków ograniczamy do ok. 1500 kalorii.

Zalety stosowania diety niskokalorycznej:

  • szybko widoczne efekty w pierwszym etapie odchudzania
  • obniżenie ciśnienia tętniczego
  • zwiększenie insulinowrażliwości
  • zmniejszenie ilości przyjmowanych leków
  • poprawa glikemii u chorych na cukrzycę typu 2

Przeciwwskazania do stosowania diety niskokalorycznej:

  • ciąża i karmienie piersią
  • celiakia
  • cukrzyca typu 1
  • nadczynność tarczycy
  • karmienie piersią
  • dzieci i młodzież
  • przewlekłe choroby wątroby, nerek i trzustki
  • choroby serca

Daj szansę Twojemu zdrowiu

Bomba witaminowa

Przygowowując posiłki wybieramy produkty pelnowartościowe, które dostarczą Państwu niezbędnych dawek witamin, minerałów i enzymów. Zestawy obfitujące w warzywa i owoce zasilą organizm w cenny błonnik, który zapobiega zaparciom i wzdęciom oraz wpływa na prawidłowe trawienie i jednocześnie oczyszczanie organizmu. Obecność ryb gwarantuje dostarczenie organizmowi cennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a rośliny strączkowe dopełnią dietę pełnowartościowym białkiem.

Przykładowy jadłospis w diecie niskokalorycznej
ŚNIADANIE
  • Płatki jaglane na mleku
  • z truskawkami i bananem
  • Wędlina
  • Pasta z twarogu i ogórka
  • ze świeżą kolendrą
  • Pieczywo razowe
II ŚNIADANIE
  • Sałatka z roszponki
OBIAD
  • Krem z cukinii
  • Kotlety z kalafiora z kaszą bulgur
  • Warzywa grillowane
PODWIECZOREK
  • Gruszka pieczona z żurawiną
KOLACJA
  • Dorsz pieczony z warzywami
  • Carpaccio z pomidora z ziarnami
  • słonecznika na roszponce
  • Sok owocowy
Sprawdź terminy i ceny w naszych obiektach