Dieta warzywno-owocowa w postaci soków

Kuracja sokowa stanowi odmianę diety warzywno-owocowej. W ciągu dnia pacjenci otrzymują 9 zróżnicowanych rodzajów soków z produktów zgodnymi z założeniami diety warzywno-owocowej. W trakcie kuracji istotnym elementem jest kontrola spożywanych węglowodanów prostych, zatem większość oferowanych soków to soki warzywne, a owocowe stanowią jedynie dodatek. Kolejnym istotnym elementem kuracji wspomagającej zdrowotne działanie soków są herbaty ziołowe oraz woda mineralna niegazowana, która stanowi remedium na schorzenia cywilizacyjne.

Dla kogo ta dieta?

Dieta sokowa skierowana jest do Pacjentów, których układ pokarmowy w trakcie oczyszczania z różnych względów nie toleruje stałego pożywienia. Była i jest polecana przez wiele autorytetów w zakresie żywienia m.in. dr n. med. Ewę Dąbrowską, dr Michała Tombaka, dr Maxa Gersona, dr Bernarda Jensena, itp.

Soki są wyśmienitym sposobem na dostarczenie wielu cennych składników, których organizm potrzebuje (witamin, mikro i makro elementów, enzymów, przeciwutleniaczy). Ich spożywanie w kuracji sokowej oczyszcza organizm ze złogów i toksyn oraz dostarcza niezbędnych substancji uruchamiających procesy uzdrawiające. Natomiast wprowadzenie soków do codziennego menu zdecydowanie wzmacnia układ immunologiczny, co pozwala zachować dobrą kondycję psychofizyczną, czyli pełnię zdrowia.