Proponowana przez Instytut Zdrowia SOFRA dieta dr. Dąbrowskiej w postaci surowej jest przede wszystkim adresowana do ludzi zmagających się z zespołem metabolicznym i z innymi dolegliwościami:

  • otyłością (dieta zapewnia szybszą utratę masy ciała) i towarzyszącym często nadciśnieniem (ze względu na brak soli, większy efekt obniżenia ciśnienia),
  • cukrzycą typu II (niskie indeksy glikemiczne),
  • miażdżycą tętnic wieńcowych i szyjnych, kończyn dolnych,
  • chorobami zakrzepowymi, obrzękami (brak soli i duża ilość wody),
  • chorobami nerek (ze względu na niski poziom białka i soli).

Choć często o tym zapominamy, zakwaszenie organizmu (wynikające z naszego jadłospisu) może być przyczyną wielu dolegliwości. Prezentowana dieta surowa sprawdza się również w stanach związanych z zakwaszeniem: bólami mięśni, głowy, osłabieniem, zgagą, stanami zapalnymi, osteoporozą. Szczególną wartością wersji surowej diety warzywno-owocowej jest bogactwo enzymów i jej wysoka zdolność do alkalizacji organizmu.