DOPASOWANE DO POTRZEB
Podstawą naszych programów prozdrowotnych są diety opracowane przez specjalistów Instytutu Zdrowia Sofra. Wyjątkowe jadłospisy skonstruowane są w oparciu o dogłębną wiedzę z zakresu dietetyki i technologii żywienia.
DIETA WARZYWNO-OWOCOWA
Podstawą diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej jest jadłospis oparty na niskoskrobiowych warzywach i niektórych owocach. Jej celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn oraz profilaktyka i leczenie skutków chorób cywilizacyjnych. W efekcie Pacjenci nie tylko gubią zbędne kilogramy, ale również poprawia się ich stan zdrowia i samopoczucie.
Proponujemy turnusy żywieniowe z dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej w jednym z czterech wariantów, dostosowanym do wskazań dietetycznych Kuracjusza – czyli w postaci:
MOC AUTOFAGII
Post leczniczy to kuracja wykorzystująca zjawisko autofagii, czyli zdolności organizmu do samooczyszczania i regeneracji uszkodzonych komórek wywoływane przez 7-dniowy okres powstrzymywania się od przyjmowania posiłków. Jest on poprzedzony 3 dniami z dietą warzywno-owocową i zakończony 4-dniową readaptacją. W czasie postu Pacjenci wspomagani są bulionami warzywnymi oraz naparami z ziół.
NOWOŚĆ W OFERCIE
Bałtycka dieta zdrowia opiera się na zasadach diety śródziemnomorskiej, jest jednak wzbogacona wysokobłonnikowym pieczywem prebiotycznym wypiekanym na miejscu oraz koktajlami owocowo-warzywnymi o zastrzeżonej recepturze. Istotnym elementem diety jest czterodniowy post, podczas którego Kuracjusze spożywają bulion warzywny i ziołowe napary.
SKUTECZNE ODCHUDZANIE
Dieta niskokaloryczna opiera się przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym, a wartość posiłków oscyluje wokół 1500 kalorii. Jadłospis zawiera dania na bazie pełnowartościowych produktów, dostarczających organizmowi wszystkiego, co jest niezbędne do utraty wagi w zdrowy i zbilansowany sposób.
W diecie pełnowartościowej realizowany jest program żywieniowy bazujący na nieprzetworzonych i świeżych produktach najwyższej jakości, począwszy od pełnoziarnistego pieczywa i kasz, po warzywa i owoce. Dieta jest źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych, witamin, enzymów, przeciwutleniaczy, błonnika i pektyn.
KUCHNIA DOMOWA
Dieta klasyczna jest odpowiedzią na oczekiwania Gości, którzy nie chcą podejmować terapii żywieniowej i cenią domowe smaki. Choć zawiera produkty, które nie są rekomendowane w dietach leczniczych, jej jadłospis jest zbilansowany, pełnowartościowy i skomponowany z produktów najwyższej jakości, od sprawdzonych dostawców – został opracowany przez dietetyków Instytutu Zdrowia Sofra.
W diecie dziecięcej główny nacisk położony jest na dostarczenie najmłodszym składników pokarmowych wspierających wzrost i rozwój. W menu znajdują się zatem zbilansowane dania o odpowiedniej wartości energetycznej, będące źródłem najwyższej jakości białek, tłuszczów, węglowodanów oraz składników mineralnych, przede wszystkim wapnia i żelaza.