Podstawą naszych programów prozdrowotnych są diety odchudzające opracowane przez specjalistów Instytutu Zdrowia Sofra. Wyjątkowe jadłospisy skonstruowane są w oparciu o dogłębną wiedzę z zakresu dietetyki i technologii żywienia.

Podstawą diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej jest jadłospis oparty na niskoskrobiowych warzywach i niektórych owocach. Jej celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn oraz profilaktyka i leczenie skutków chorób cywilizacyjnych. W efekcie Pacjenci nie tylko gubią zbędne kilogramy, ale również poprawia się ich stan zdrowia i samopoczucie.

Post leczniczy to kuracja wykorzystująca zjawisko autofagii, czyli zdolności organizmu do samooczyszczania i regeneracji uszkodzonych komórek wywoływane przez 7-dniowy okres powstrzymywania się od przyjmowania posiłków. Jest on poprzedzony 3 dniami z dietą warzywno-owocową i zakończony 4-dniową readaptacją. W czasie postu Pacjenci wspomagani są bulionami warzywnymi oraz naparami z ziół.

Bałtycka dieta zdrowia opiera się na zasadach diety śródziemnomorskiej, jest jednak wzbogacona wysokobłonnikowym pieczywem prebiotycznym wypiekanym na miejscu oraz koktajlami owocowo-warzywnymi o zastrzeżonej recepturze. Istotnym elementem diety jest czterodniowy post, podczas którego Kuracjusze spożywają bulion warzywny i ziołowe napary.

Dieta niskokaloryczna opiera się przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym, a wartość posiłków oscyluje wokół 1500 kalorii. Jadłospis zawiera dania na bazie pełnowartościowych produktów, dostarczających organizmowi wszystkiego, co jest niezbędne do utraty wagi w zdrowy i zbilansowany sposób.

W zbilansowanym jadłospisie węglowodany powinny pokrywać od 44 do 65% dziennego zapotrzebowania na kalorie. W przypadku diety low carb ich ilość jest ograniczona. Jej najbardziej restrykcyjny wariant zakłada, że udział węglowodanów w energii pozyskiwanej w ciągu jednego dnia z pokarmów powinien wynosić jedynie ok. 10%. Niezależnie od rodzaju diety węglowodanowej jest ona zawsze oparta przede wszystkim na spożywaniu białka i tłuszczów. Polega na eliminacji z jadłospisu łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz włączenie do niego jak najmniej przetworzonych produktów.

Dieta klasyczna jest odpowiedzią na oczekiwania Gości, którzy nie chcą podejmować terapii żywieniowej i cenią domowe smaki. Choć zawiera produkty, które nie są rekomendowane w dietach leczniczych, jej jadłospis jest zbilansowany, pełnowartościowy i skomponowany z produktów najwyższej jakości, od sprawdzonych dostawców – został opracowany przez dietetyków Instytutu Zdrowia Sofra.